Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Kaposvár 2016

7400 Kaposvár, -

Kaposvár képek

  •  - Kaposvár
  •  - Kaposvár
  •  - Kaposvár
  •  - Kaposvár
  •  - Kaposvár

Kaposvár információk

Kaposvár

Kaposvár a magyar történelem során számos funkciót betöltött. Katonai erősségből mezőváros, kereskedővárosból ipari központ, majd a 20. században a kulturális központ szerepéből vált mára a Dunántúl legjelentősebb városává.

Földvárból grófi birtok

Kaposvár kedvező helyzete miatt vált már a korai időkben forgalmas közlekedési és kereskedelmi csomóponttá. Két oldalt a Kapos mentés húzódó és lankásan emelkedő hegyek övezik. Az ókorban lakták már a kelta népek, de a mocsaras területek miatt az avarok és a rómaiak elkerülték. A város neve azonban már az I. István kori oklevelekben is megjelenik. A középkor folyamán számos tulajdonosa volt az itt épült várnak, amely sokáig földvárat jelentett, majd a 15. század folyamán kővárat építettek a helyére. Ezt 1555-ben a törökök öt napos ostrom után elfoglalták, és a császári hadak csak 1686-ban foglalták vissza. Ekkor már olyan rossz állapotban volt, hogy 1702-ben végül lerombolták. Innentől Kaposvárt és környékét királyi adományként az Esterházy család birtokaihoz csatolták.

A fejlődés útján

Ekkor vált fontos központjává Somogy megyének, ezáltal 1749-ben megyeszékhellyé tették, 1753-tól pedig már itt tartották a megyegyűléseket. A gyarapodó lakosságot az iparosok és kereskedők adták, akik a polgári fejlődés fontos közintézményeit építették fel. 1773-ban itt állította föl a helytartótanács a Somogy, Veszprém és Zala vármegyékre kiterjedő mérnöki hivatalt. A 19. század folyamán nőtt meg jelentősen Kaposvár lakossága. Míg a század elején alig éltek 3000-en, 1900-ban már 18 218 főt számláltak. Az 1870-es években kezdődtek meg a vasútvonalak kiépítése. Kaposvárnak ez kedvezett, hiszen a Budapest-Fiume-i vasútvonal mentén az egyik legforgalmasabb vasúti csomóponttá vált. Ezzel párhuzamosan jelentős ipari várossá is fejlődött, amely cukor- és gépgyárral, valamint jelentős vágóhíddal rendelkezett.

Gyarapodás és fejlődés

A 20. század elején Kaposvár egyike volt a legfejlettebb magyar városoknak. Már ekkor rendelkezett vízvezeték-rendszerrel, aszfalt és makadám burkolatú utcákkal, és kivilágított utakkal. A két háború közti időszakban polgári fiúiskola, majd leánygimnázium épült, a helyi tűzoltóság felszereltségét európai szintűre emelték, majd távvezetékes villamos hálózatot is kiépítettek. De hogy a város továbbra is elsősorban ipari városnak minősült, azt az ekkor megalakuló zenekaraik is prezentálták: a vasutas, katonai és ifjúsági zenekarok. Az 1970-es években lakossága elérte a 75 000 főt, 1993-ban pedig római katolikus püspöki székhely lett. Azóta az iparváros inkább vált iskolavárossá: a város saját egyetemmel rendelkezik, illetve számos kollégiummal, mint a Képzési Központ Kollegium, a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ, vagy a Kafka Margit Kollégium.

Ez, és a város dinamikus története is jó példája a modern, fejlődő városoknak. Kaposvár nemcsak történelmére, de pezsgő kulturális életére is büszke lehet. Az idelátogatók gazdag művészeti programjaikat, csodás köztereit és szökőkutait is megcsodálják.

szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Dec 13

Ügetőszilveszter
Budapest egyik legnépszerűbb szabadtéri évzáró rendezvénye vitathatatlanul az Ügetőszi......
Budapest

Dec 13

Móricz Zsigmond Színház műsora
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház műsora, előadásai, jegyárai
Nyíregyháza

Dec 13

Nadányi Zoltán Művelődési Központ programjai
A Nadányi Zoltán Művelődési Központ aktuális programjai.
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Éva Panzió Kaposvár

Kaposvár belvárosában egy csendes nyugott környezetben pihenhet.A Panzióban három francia...

2 Mozsgay Vendégház Kaposvár

A belvároshoz, a Sportcsarnokhoz, Jégcsarnokhoz,a Kaposi Mór Oktató Kórházhoz, a Seffer M...

3 Pálma Panzió Kaposvár

A műemlékvédett épületben helyet kapott Pálma Panzió**** Kaposvár csendes és nyugodt t...

Látnivalók a közelben

1 Bádogos Ipartörténeti Kiállítás
Logó

A nagy múltra visszatekintő bádogos mesterséget mutatja be a kaposvári Bádogos Ipartört

MegosztomProgram, esemény kereső Kaposvár

Partnereink
Facebook