Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Kaposvár 2013

Kaposvár 2013 információk

Festők, fürdők, fesztiválok – hangulatos Kaposvár

300 gyönyörű szecessziós homlokzat, Magyarország egyik legszebb főtere, a Virágfürdő 14 hívogató medencéje és még sok más meglepetés várja a látogatókat Rippl-Rónai József szülővárosában, Kaposváron.

Békebeli hangulat

A Zselici-dombság ölelésében fekszik az ókori Rómához hasonló módon 7 dombra épült Kaposvár. A „festők városában” született Rippl-Rónai József, az impresszionista festészet kiemelkedő alakja. A Róma-hegyen álló villája ma múzeum. Kaposváron a korabeli kulturális életéhez több szállal kötődő, nemzetközileg is elismert festőművészek művei is láthatók, mint Vaszary János, Galimberti Sándor és Kunffy Lajos. Kortárs tárlatok színhelye, a Juan Gyenes kiállítás és Somogyi Győző Magyar királyok arcképcsarnokának otthona a Vaszary Képtár; a Rippl-Rónai Múzeum megyei múzeumként állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont, köztük Rippl-Rónai Ödön gyűjteményének.

Kaposvár belvárosa igazi békebeli promenád hangulatát árasztja, nagyrészt a 19-20. század fordulóját megelőző és követő időkben épült ki. Az 1911-ben megnyílt Csiky Gergely Színház épülete, a Szivárvány Kultúrpalota, a Kaposvári Tudomány és Technika Háza mind egy-egy gyöngyszeme annak a szecessziós stílusnak, melyet Kaposvár belvárosában közel 300 homlokzat őriz. A főtér 2010-ben elnyerte a „Magyarország legszebb főtere” címet. A Csiky Gergely Színház emblematikus épülete és előadásai messze földről vonzzák az érdeklődőket, csakúgy, mint a farsang időszakában rendezett Dorottya-napok. Az 1910-es évek Virágos Kaposvár mozgalmának ma is követője a város: minden évben több ezer virágtő kerül a szobrokat, járdákat, utakat övező ágyásokba, villanyoszlopokra, így aki tavasztól őszig látogat Kaposvárra, teljes virágpompájában találja a várost.

 
Program-tipp: 2013. május 24-26. Festők Városa Hangulatfesztivál

2000 óta, immár hagyományosan május végén zajlik a Festők Városa Hangulatfesztivál, melyet a Kaposvárhoz köthető festőóriások tiszteletére rendeznek. Varázsát a remek kiállítások és a belváros mediterrán hangulatot idéző pezsgő életének együttese határozza meg.

Ilyenkor a kaposvári belváros bohém, párizsi hangulatot idéző művésznegyeddé alakul. A négynapos, könnyed, vidám, mediterrán atmoszférájú program-sorozaton az utcán alkotó festők, kézművesek, előadóművészek között nézelődhet a látogató, megpihenhet a kávézók teraszán, igényes zenei koncerteken, táncos produkciókon szórakozhat. www.festokvarosa.hu


Vízimádók, figyelem!

Kaposvár élményfürdője, a Virágfürdő 3.462 négyzetméternyi egybefüggő vízfelületével az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Nevét arról kapta, hogy hatalmas élménymedencéje madártávlatból egy virág szirmait formázza. Vize 31 fokos, hűvösebb napokon is kellemes. Van itt vízköpő, gejzír, kamikaze- családi és barlangcsúszda, piranja-kamra, sodrófolyosó és még felsorolni is hosszú lenne mind a 46 elemet, mely a család apraját és nagyját szórakoztatja.

2011 tavaszától megújult formában nyitott újra a gyógyfürdő és uszoda is. A 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként Európai Uniós támogatással megvalósult fejlesztéssel a kaposvári fürdő országos jelentőségűvé vált. A 14 medencés fürdőkomplexum egyaránt szolgálja a szórakozást, a pihenést, a gyógyulást és a sportot. A felújítással több ezer négyzetméterrel bővült a Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő területe, az eddigi öt mellett kilenc új medence, köztük új termál-, víz alatti gyógytorna-, súlyfürdő- és terápiás-, valamint fedett élménymedence áll a fürdőzők rendelkezésére. http://www.virágfürdő.hu/


A természet érintése

A város lovas életét meghatározza a Pannon Lovasakadémia és világversenyei. A hobbi lovasok a Meistro Lovastanyán próbálhatják ki magukat. Szép kiránduló úticél a 8 km hosszú Deseda-tó és az    arborétum, akár a Tourinform irodában kölcsönözhető kerékpárokkal.

A Zselic erdőkben, nagyvadakban gazdag, természeti különlegességekkel büszkélkedő táj, védelmét a Zselici Tájvédelmi Körzet biztosítja, mely Európában elsőként nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt Rezervátum címet – a nyáresti égbolt látványa itt egyedülálló és felejthetetlen!

A Zselici Tájvédelmi Körzetben, Kaposvártól 20 km-re az erdő mélyén található Kardosfa. Ebben a különleges, varázslatos környezetben épült az egykori vadászház kibővítésével a Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferenciaközpont elegáns szobákkal, szép wellness részleggel, az egykori Esterházy-erdészlakban kialakított étteremmel. http://www.kardosfa.hu/

A szerteágazó, kijelölt turistautakat járva nemcsak a természeti értékeket, hanem a  Zselic lankái közt meghúzódó kis falvakat is felfedezhetik a kirándulók, köztük az Európa Nostra díjas Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményt. Patca a gyerekek paradicsoma, ahol mindent szabad: átváltozhatnak vitézzé a rönkvár falait védve, vagy huszárrá a lovardában. A hancúrpajta tetőtől-talpig szénájában mindenki kitombolhatja magát. Szarvasfarmnak ad otthont a hangulatos kis falu, Bőszénfa. A több mint 2 évtizede kutatási programként indult zárttéri vadtenyészet mára már Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet.

Szintén Bőszénfán kihagyhatatlan úticél a Zselicvad Étterem, mely a vadhúsételek és a helyi alapanyagok bemutatásának, népszerűsítésének kötelezte el magát. Ennek megfelelően elsősorban olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyek a gazdaságból és annak közvetlen környezetéből származnak. Kevés olyan étterem lelhető fel kis hazánkban, ahol mód nyílik Magyarország öt nagyvadfajából készült ételkülönlegesség kipróbálására.

Egyedülálló ízvilága van például a muflonhúsnak, de sokan a dámvadból készült ételeket részesítik előnyben. Kisgyerekekkel a bőszénfai Meseszállót érdemes szálláshelyül választani, mivel itt minden róluk szól: a mese hősök megelevenednek a szobák falán, akárcsak a játszótér vitorláshajója. A kisállatfarm tagjai alig  várják a simogató, gondos gyerekkezeket. A táblával is megjelölt stresszmentes övezetben vidám, családias hangulatban telik az idő. www.meseszallo.hu
 


Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Rippl-Rónai Fesztivál

Rippl-Rónai Fesztivál 2014-ben a festőóriáshoz méltóan élteti a művészetet és az al......

Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
Kaposfest

A Kaposfest 2015-ben már a hatodik alkalommal varázsolja Kaposvárt a komolyzene egyik legjel......

Még több Blog Kaposváron

Új intercity járat indul „Rippl-Rónai IC” néven

2013. december 15-én Budapest és Kaposvár között új intercity járat indul „Rippl-Rónai IC” néve...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jún 10

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jún 10

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Jún 10

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Kaposvár

    

Partnereink
Facebook